Anonim: M-am rugat timp de 40 de zile către Sfant Efrem…

M-am rugat timp de 40 de zile către Sfantul Efrem si către Sfantul Luca al Crimeii, citind in fiecare zi acatiste sau paraclise închinate lor. M-am dus cat de des am putut la Radu Voda sa ma inchin moastelor Sfantului Efrem sau la biserici unde era icoana Sfantului Efrem si am descoperit ca in Bucuresti sunt moastele Sfantului Luca la Paraclisul Institutului Parhon.
Rugămintea mea către cei doi sfinți a fost sa mă ajute sa trec peste o despartire urata, nu era prima oară cand aparea o ruptură intre mine si bărbatul cu care eram impreuna de cativa ani. Motivul despărțirii a fost întotdeauna același, mama lui care a declarat ca nu ma va accepta niciodată si care a făcut tot ce a putut sa provoace scandal, probleme si neînțelegeri. Am iertat-o pentru tot încă de acum ani de zile, am înțeles ca ea asa vede lucrurile, mai mult nu poate.
Ani de zile am avut anxietatea si depresie, ani de zile m-am chinuit cu insomnii crunte care ma lasau secatuita de energie, incapabila sa functionez. Anxietatea este mai rea decat orice am trăit, este acea spaima, acel stres maxim, uneori de neexplicat, de care nu te poți rupe, nu poti scapa, care te macină si te distruge din interior.
Revenind la cele 40 de zile de rugăciune: m-am rugat către Sfantul Efrem si Sfantul Luca al Crimeii sa imi dea puterea sa trec peste aceasta despărțire, sa imi vindece sufletul si inima, sa imi calauzeasca pașii. Sa fie langa mine zi si noapte, sa nu mă lase singura nicio clipa, sa ma vegheze, sa ma vindece si sa ma ajute. M-am rugat si pentru sanatate, aveam niște probleme destul de grave.
Pacea din sufletul meu este ceva ce nu am crezut ca pot simti, nu am crezut ca eu pot fi atat de relaxata, de detasata, de senina, de capabila sa ma pun in mainile lui Dumnezeu. Sunt bine, mai bine decat am fost vreodată, nu țin minte sa fi trăit o astfel de stare de echilibru, de bucurie, de multumire. Am incredere in viața, prima oară după mult, mult timp. Inima si sufletul meu sunt cu adevărat vindecate. Tot ce pot sa spun despre mine este ca ma simt senina si linistita, trăiesc cu bucurie, ceea ce înainte nici nu mi-a fi putut imagina.
Un alt lucru minunat este ca in ianuarie fusesem diagnosticata cu o boala autoimuna. Analizele imi iesisera mai mult decat dublul maximului admis, valorile mele erau peste 50, când maximul era de 25. După 2 luni am repetat analiza, a ieșit si mai rău, era peste 60. Ultima oară cand am facut-o valorile scazusera la 0,5!!!
Sfantul Efrem cel Nou este foarte cunoscut si oamenii știu deja cât de grabnic ajutator este, insa sfantul Luca al Crimeii nu este atat de cunoscut, dar îi îndemn pe toti sa ii ceara ajutorul acestui sfant aproape contemporan cu noi, a fost un doctor chirurg strălucit care i-a iubit pe Dumnezeu si pe Maica Domnului mai mult decat orice altceva si și-a dedicat viața slujirii binelui si pentru a ajuta oamenii, invatandu-ne ca prin necazuri trebuie să trecem cu bucurie, mulțumind necontenit lui Dumnezeu pentru toate. Rugati-l sa fie langa voi si ii veti simti prezenta, iubirea si mijlocirile. Pe mine m-a ajutat de fiecare data, uneori mai mult si in feluri pe care nici măcar nu mi le puteam imagina!
Am lucrat mult cu mine, cu emoțiile mele, am fost atentă la ce simt, m-am gândit si la alte momente cand in viața mea am trecut prin despartiri, prin eșecuri, prin respingeri, prin suferințe si mi-am dat seama ca unele lucruri se tot repeta pentru ca eu sa sa fiu capabilă sa realizez unde greșesc fata de mine, fata de Dumnezeu, fata de viata care mi s-a dat, fata de altii. Poți ierta, dar iertarea nu înseamnă ca trebuie sa stai la nesfarsit langa cineva care știi ca într-un fel sau altul iti va face rău. Iertarea nu înseamnă acceptarea răului, in niciun fel.
Precizez ca timp de 3 saptamani, înainte de canonul de 40 de zile, m-am rugat si către Sfantul Nectarie, pentru aceleași lucruri, Sfantul Nectarie fiind unul din sfinții mei ocrotitori de la care am primit mult ajutor in decursul anilor.
In toata perioada aceasta am fost cât de des am putut la biserici cu moaște (in Bucuresti sunt multe) si la fiecare biserica ma rugam la Dumnezeu, la Maica Domnului, la Sfantul sau Sfanta de acolo pentru aceleași lucruri, dar si pentru iertarea păcatelor mele, a celor din neamul meu si sa pot accepta si sa pot face voia lui Dumnezeu. M-am mai rugat sa mi se dea credința, înțelepciune si puterea sa iert totul, sa fiu ghidată si ajutata. Am aprins cate o lumanare pentru iertarea mea, alta pentru rezolvarea situației dupa voia lui Dumnezeu si o lumanare pentru iertarea celor din neamul meu.
Am mai fost la slujbe de Maslu , la slujbe de Dezlegare.
Ceva ce recomand, încercați ca atunci cand va rugati sa dati ceva inapoi: promiteti o suma de bani cu care ajutați un azil de batrani, un orfelinat, pe cineva sărac. Fiecare sa dea după posibilitatile lui. 10, 20, 50, 100 de lei dați din suflet unei batrane fara pensie pot face minuni. Dați cate un covrig de pomană in numele Sfantului caruia i-ati cerut ajutorul, aprindeti o lumanare pentru el. Cumparati icoane, acatiste, ulei de la candelele sfinților si daruiti-le altora ca multumire. Cand sunteti ajutați povestiti despre ajutorul primit, asa le dați si altora speranta. Rugati-va mereu pentru iertarea celor din neam si cât de des puteți dați Liturghii la manastiri unde sa fie pomeniți si cei vii si cei adormiti din neam.
Foarte important este sa înțelegem ca ceea ce se intampla nu este o pedeapsa, este doar ceva din care avem de invatat ceva. Dumnezeu ne iubește si ne vrea binele, viața ne obliga sa ne confruntăm cu intamplari din care daca avem credință si refuzam sa ne lasam infranti, putem ieși intariti. Sa nu cautam rezolvarea problemelor asa cum credem noi ca e bine, de multe ori Dumnezeu are alte planuri pentru noi, mult mai bune decat cele pe care ni le dorim, si cel mai bine este sa ne lăsăm ghidați de El, să ne incredintam Lui si atunci totul va fi mai ușor, mai bine.
Rugăciunea cea mai simpla si mai ușoară este ” Faca-se voia Ta, Doamne! Ajuta-ma si pot merge pe calea pe care Tu mi-o deschizi, da-mi credința, înțelepciune si putere.