Iulia: Trebuia de mult timp să mărturisesc cât de frumos și minunat a lucrat Sfântul Efrem în viața mea în ultimii ani.

Trebuia de mult timp să mărturisesc cât de frumos și minunat a lucrat Sfântul Efrem în viața mea în ultimii ani. Dar azi, fiind ziua Sfântului meu iubit și realizând tot mai mult pe zi ce trece ajutorul venit de la Sfântul, este timpul să o fac.
Cea dintâi întâlnire cu cu Sfântul Efrem a fost la Mănăstirea Putna, eu fiind din Ardeal. Cu siguranță a fost dorința Maicii Domnului să-l întâlnesc, pentru că, în adâncul sufletului meu știam ca fără Dumnezeu și sfinții Lui nu voi reuși niciodată în viață.
Căutam rugăciuni pentru reușita la examene, la teste, în încercări, rugăciuni pentru luminarea minții și înnoire sufletească, fiind pe timpul acela eleva la un liceu de elită. Întrebând un călugăr din Mânăstirea Putna despre astfel de rugăciuni, mi-a arătat cartea ,,Sfântul Efrem cel Nou, Luminătorul celor care învață sau au de trecut examene ori încercări”. O minunăție de carte cu mărturii si rugăciuni către Sfântul. Deja simțeam că am un sfânt care mă veghează și mă îndrumă. Simțeam că sufletul mi s-a liniștit. Și așa a venit vremea să mă pun la rugăciune.
Într-o seară citeam din carte mărturii ale oamenilor, despre ajutorul venit de la Sfântul și cu uimire am aflat despre o întâmplare, care de fapt nu a fost o întâmplare, ci voia Sfântului Efrem. O fată trebuia să ia o notă foarte mare la un examen important din viața ei. Citind în continuare, aflu cum în interiorul ei știa că a greșit într-un loc la examen, greșeală destul de mare care nu-i asigura nota mult dorită. Dar nu a deznădăjduit și a cerut ajutorul Sfântului Efrem. Și ce credeți, dragii mei? Sfântul grabnic ajutător și mare făcător de minuni a acoperit greșeala si nota mult dorită a apărut.
Vă povestesc pentru că exact minunea aceasta a avut loc și la mine. Fiind în vremea aceea la liceu, la profil de stiințe ale naturii și știind că îmi doresc să urmez medicina, chimia era fundamentul a tot ce însemna pe atunci pregătirea mea. Desigur, împreună cu biologia. Urma teza la chimie, foarte grea, foarte sumbră, foarte stresantă, care inevitabil te măcina pe interior. Îmi trebuia o notă mare, un 9, ca să mă pot menține sus. Din neatenție sau neștiință, am greșit începutul unei probleme bazate pe substanțe și reacții chimice, la calcul. Am realizat doar după ce i-am auzit pe colegii mei vorbind despre asta.
Deja eram dezamăgită, supărată și puțin nervoasă pe greșeala mea. Înainte cu o seară și nu numai m-am rugat Sfântului Efrem să mă ajute, pentru că notele contau pe atunci foarte mult. Când au venit rezultatele, bucurie mare! Exact nota 9 am primit, nota mult dorită, pe care greșeala făcută de mine sigur o micșora. Cam atât de mare este puterea Sfântului Efrem!
Îți mulțumesc, Sfinte, pentru ajutorul tău, pentru izbăvirea dintr-o mare depresie după ce am mai crescut, pentru toate minunile pe care le faci în viața mea. Urmează să le mărturisesc.”