Alina: Licenta pe care am obtinut-o acum cateva zile e a Sfantului Efrem

Licenta pe care am obtinut-o acum cateva zile e a Sfantului Efrem, la fel si nota! Sa va spun cum a pornit totul. Dupa liceu, m-am hotarat imediat dupa BAC unde sa dau la facultate, destul de tarziu in necunostinta de cauza, necunoastere a propriei persoane si masuri, am ales Calculatoare si Tehnologia Informatiei. Primul an, al doilea, au mers cum au mers, insa in al treilea deja aveam probleme. Nu ma descurcam la proiecte, aveam un grup pe care numai prieteni nu-i puteam numi, devenise un chin sufletesc, psihic. In anul 4, am cedat si am zis ca facultatea asta clar nu e de mine, ci prea grea. Cati oare nu sunt in aceasta situatie, in durerea de a alege o facultate nepotrivita? Daca eu va spun ca va inteleg durerea, cum oare sa nu o simta profund Sfantul Efrem, Sfantul cu inima de mama?
Ajunsa in situatia de a nu putea termina studiile, la rugamintile parintilor, am ales sa inghet anul, speranta venind doar din partea lor ca voi mai finaliza peste un an, dupa ce ma voi linisti si aduna. Stresul meu cel mai mare era acela de a-mi gasi oameni sa ma ajute, pentru ca nu stiam sa fac nicio tema singura.
A trecut anul, m-am reinscris la facultate, insa aproape ca nu aveam nicio nadejde, spre rusinea mea, desi ma rugam zilnic, citind Acatistul Sfantului Efrem. Inchipuiti-va, am ajuns intr-o mare de studenti necunoscuti, in anul 4, deja legati in grupuri si prietenii, ramas fiind doar ultimul semestru – ce relatii sa mai leg intr-un timp asa scurt?
Insa Sfantul Efrem a lucrat minunat, facand niste potriviri extraordinare. In prima mea zi la cursuri am cunoscut un baiat care m-a indragit, m-a inclus imediat in grupul lui de prieteni si s-a oferit sa ma ajute la un proiect. La scurt timp dupa aceasta aranjare, a venit pandemia si totul s-a mutat in online – eu nemaicunoscand pe nimeni dintre colegii ceilalti. Insa acest baiat a facut totul, din generozitatea pe care o avea si, sigur si la imboldul delicat al Sfantului Efrem – m-a ajutat sa-mi fac toate proiectele, intre timp am putut sa-mi finalizez si licenta, cu un grad de dificultate redus, ce-i drept, si cu ajutor, bineinteles.
Examenele din ultima sesiune le-am parcurs in conferinte online cu grupul de prieteni in care m-a inclus acest baiat, si astfel am putut scrie ceva, caci nu stiam – si aceasta situatie a adus o potrivire minunata pentru mine! Cu ajutorul Sfantului, nu am avut nicio restanta! Iar examenul de licenta a fost cireasa de pe tort! Cu o saptamana inainte, am inceput sa ma pregatesc cum am putut eu mai bine, mergand zilnic sa ma inchin intr-o Manastire, cerand ajutorul Maicii Domnului, citind Acatistul si Paraclisul Sfantului Efrem si cerand mijlocirea tuturor Sfintilor. Parintii si Parintele meu duhovnic, dar si multi prieteni – monahi si mireni – s-au rugat pentru mine si minunea s-a petrecut: comisia a fost foarte indulgenta cu mine, nu am fost intrebata nimic incuietor si in aceeasi zi aveam nota, care a fost semnificativ mai mare decat nota de trecere pentru care ma rugam!
Asa ca acum scriu in calitate de absolventa, insa nota si licenta sunt ale Sfantului Efrem, care a facut ceea ce era cu neputinta posibil – finalizarea unei facultati alese gresit. Insa Slava Domnului pentru aceasta incercare si pentru tot ce am invatat pe acest drum al studentiei!Rugati-va cu credinta, oricare ar fi problema ori dorinta voastra – la Domnul nimic nu este cu neputinta, prin Sfintii Sai, daca ne este de folos si vom crede, vom primi!