Alexandra: Povestea mea cu Sfantul Efrem incepe in urma cu aproximativ 5 ani.

Povestea mea cu Sfantul Efrem incepe in urma cu aproximativ 5 ani. O prietena imi tot povestea despre el, imi daduse cateva carti despre viata si minunile facute de Sfant si incepuse sa imi starneasca interesul. In acea perioada, incepusem sa merg la o manastire si la scurt timp, nu mica mi-a fost surpriza, cand am vazut ca in acea manastire se afla o particica din moastele sfantului (pana atunci nu stiu de ce, dar nu observasem…). Atunci mi-am dat seama ca nu am ajuns intamplator la manastirea aceea. Tot in perioada respectiva, incercam sa raman insarcinata, si citind mai multe despre sfant am aflat ca el este grabnic ajutator al persoanelor care isi doresc copii.

Am inceput sa ma rog cu multa nadejde, atat eu cat si sotul, sa citim acatistul sfantului timp de 40 de zile, insa minunea intarzia sa apara. Dupa controale medicale de tot felul, s-a stabilit ca am sanse foarte mici de a ramane gravida pe cale naturala. Eram foarte dezamagita ca dupa atatea rugaciuni dorinta nu mi se indeplinea, insa stiam, in adancul sufletului, ca este imposibil ca sfantul sa nu ma auda, dar ca poate aceasta este crucea noastra si ca nu este obligatoriu ca toata lumea sa devina parinte.

La o perioada dupa diagnosticul dat de medici, am hotarat impreuna cu sotul sa demaram procedurile pentru a adopta un copil. Ne gandeam ca, desi este o procedura foarte complicata, la finalul ei sigur urma sa devenim parinti – fie peste un an, fie peste 5- dar ca va da oricum roade, spre deosebire de incercarile pe cale naturala. De fertilizare in vitro nu am vrut sa aud, pentru ca, citind si vorbind si cu parintele duhovnic, mi-am dat seama ca nu vreau sa fortez destinul si sa imi supun corpul unor tratamente hormonale puternice. Asadar, in luna septembrie am obtinut atestatul de parinti care pot adopta. Doamnele de la protectia copilului ne-au spus sa ne inarmam cu rabdare si sa nu ne facem mari sperante pentru o rezolvare rapida, caci sunt destule familii inaintea noastra ca si vechime. Cum am spus si mai sus, puterea imi era data de gandul ca, oricand ar fi, totul se va solutiona cu un copil in familia noastra.

In luna martie, am fost sunata de la protectia copilului pentru a fi anuntata ca am intrat in potrivire cu o fetita de 2 ani si 6 luni, care, coincidenta (sau nu) este nascuta in aceeasi zi cu sotul meu! Am fost sa o vedem si a fost dragoste la prima vedere, o fetita satena cu ochi albastri, care ne lumineaza viata in fiecare zi. Asadar, in septembrie ne-am luat atestatul, in martie am vazut fetita si in aprilie anul urmator ii eliberam noul certificat de nastere cu numele nostru de familie. Inclusiv doamnele de la protectia copilului au spus ca s-au aranjat lucrurile intr-un mod miraculos!

Continuarea este si mai frumoasa! Dupa vreo doua-trei vizite la fetita pe care urma sa o adoptam, am aflat ca sunt si gravida, chiar in dimineata zilei de Florii. Dumnezeu, Maica Domnului, Sf. Efrem si toti Sfintii si Sfintele la care ne-am rugat, au raspuns in cele din urma rugaciunilor noastre si ne-au binecuvantat cu doua fete sanatoase! Suntem mult prea pacatosi sa meritam aceste minuni, stiu asta, si nu am cuvinte sa imi exprim multumirile pentru darurile primite. Ba chiar de multe ori, fiind luata de tumultul vietii cotidiene, uit si de rugaciune ori o fac in graba, si chiar si scrierea acestor randuri am amanat-o vreme de aproape 3 ani, din comoditate sau alte motive neimportante pe care le tot gaseam.

Sfantul Efrem continua sa fie prezent in viata noastra. Anul acesta, de pilda, urmand sa sustin un examen foarte important, am inceput sa citesc in fiecare seara acatistul Sfantului, si din nou, prin mijlocirile sale si ale celorlalti sfinti la care m-am rugat, am reusit sa am parte de subiecte mult mai simple decat s-au dat in anii anteriori si sa iau o nota foarte mare, lucru pentru care sunt, din nou, extrem de recunoscatoare!

Mai sunt si alte exemple in care am simtit, concret, ajutorul Sfintilor, insa ma voi opri doar asupra acestor marturisiri. Pentru pacatele noastre, nu am merita nimic, insa Dumnezeu si Sfintii sai nu ne lasa pe noi pacatosii.

Nu deznadajduiti niciodata, staruiti in rugaciune curata, pentru ca fiecare cuvant rostit este auzit. Daca cererile nu ne sunt indeplinite, poate ca ele nu ne sunt de folos, sau poate ca Dumnezeu are alte planuri pentru noi.

Dumnezeu, Maica Domnului, Sfantul Efrem si toti Sfintii si Sfintele sa ne ajute si sa ne aiba in grija lor tot restul vietii noastre pamantesti!