Acatistul si Paraclisul Sfantului Efrem

Acatistul si Paraclisul Sfantului Efrem

               Acatistul si Paraclisul Sfantului Efrem sunt inaltatoare pentru suflet. Sfinţii ne dau întotdeauna curaj. Ei acordă o valoare infinită celor mai sărmani oameni, pentru că în fiecare om ei îl văd pe Hristos. Sfinţii trec neobservaţi, dar se fac întotdeauna simţiţi când e nevoie de sprijin, de mângâiere, de încurajare.

             Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea sfintilor pe langa Dumnezeu, pentru a ne ajuta in necazuri si suparari sau pentru a ne indeplini o anumita cerere. Ele se rostesc stand in picioare sau in genunchi, eventual in fata icoanei sfantului spre care ne indreptam rugaciunile noastre. Se rostesc mai intai rugaciunile incepatoare, apoi acatistul propriu- zis. Acatistele sunt alcatuite din mai multe cantari de lauda si de rugaciune catre Mantuitorul, Sfanta Fecioara sau alti sfinti. Aceste cantari poarta numele de condace si icoase. Fiecare icos se termina cu „Bucura-te, mireasa, pururea fecioara „(sau „Bucura-te, sfinte…” etc) si fiecare condac se termina cu „Aliluia”. Condacul 1 si icosul 1 se repeta din nou in final, fapt ce confera acatistului o compozitie simetrica. In biserica, acatistele se oficiaza in zilele de luni, miercuri sau vineri, sau in ajunul sarbatorii sfantului caruia se adreseaza. Dar acatistele pot fi citite si acasa de catre orice credincios.

         Paraclisele sunt slujbe asemanatoare acatistelor prin care ne adresam Fecioarei Maria sau altor sfinti, rugandu-i sa ne fie mijlocitori catre Dumnezeu, pentu a ne scapa din felurite necazuri si nevoi. Termenul de „paraclis” vine din grecescul „parahlisis” care inseamna chemare, mijlocire, invocare. Paraclisele sunt alcatuite din rugaciunile incepatoare obisnuite, urmate de cantarile specifice, numite tropare si condace. Partea principala a paraclisului o formeaza canonul complet de 9 ode sau cantari. Ca si acatistele, paraclisele se pot citi si acasa, de fiecare credincios, mai ales in momente de intristare sufleteasca.

Acatistul Sfantului Efrem cel Nou din Nea Makri

https://www.youtube.com/watch?v=1HDv3IoafA8

Paraclisul Sfantului Efrem cel Nou din Nea Makri

https://www.youtube.com/watch?v=L9VhlxfpsSw