Preot: 𝗣𝗮𝗿𝗼𝗵𝗶𝗮 𝗱𝗶𝗻 𝗷𝘂𝗱𝗲𝘁̦𝘂𝗹 𝗠𝘂𝗿𝗲𝘀̦ 𝗮𝗳𝗹𝗮𝘁𝗮̆ 𝘀𝘂𝗯 𝗼𝗰𝗿𝗼𝘁𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗦𝗳𝗮̂𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗘𝗳𝗿𝗲𝗺 𝗰𝗲𝗹 𝗡𝗼𝘂 𝘀̦𝗶-𝗮 𝘀𝗲𝗿𝗯𝗮𝘁 𝗵𝗿𝗮𝗺𝘂𝗹

𝗣𝗮𝗿𝗼𝗵𝗶𝗮 𝗱𝗶𝗻 𝗷𝘂𝗱𝗲𝘁̦𝘂𝗹 𝗠𝘂𝗿𝗲𝘀̦ 𝗮𝗳𝗹𝗮𝘁𝗮̆ 𝘀𝘂𝗯 𝗼𝗰𝗿𝗼𝘁𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗦𝗳𝗮̂𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗘𝗳𝗿𝗲𝗺 𝗰𝗲𝗹 𝗡𝗼𝘂 𝘀̦𝗶-𝗮 𝘀𝗲𝗿𝗯𝗮𝘁 𝗵𝗿𝗮𝗺𝘂𝗹
Pe data de 5 mai 2023, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, parohia Sântana de Mureș II, protopopiatul Târgu-Mureș, a îmbrăcat straie festive, cu ocazia prăznuirii hramului. Clopotele de sărbătoare au început să bată încă din 4 mai, când, la ceas de seară, au fost săvârșite slujba Vecerniei mari cu Litie și Paraclisul Sfântului Efrem cel Nou, enoriașii pregătindu-se așa cum se cuvine pentru întâmpinarea celei mai frumoase sărbători a comunității din care fac parte. Vineri, la primele ore ale dimineții, a fost oficiat Acatistul Sfântului Efrem cel Nou. Apoi, un numeros sobor de preoți din cuprinsul protopopiatelor Târgu-Mureș, Reghin și Târnăveni a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către un grup de teologi.
Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de prezența interpretei de muzică populară Livia Sorlea, care, la momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, a oferit celor prezenți un emoționant „buchet” de pricesne și cântece religioase închinate Mântuitorul Iisus Hristos și Maicii Domnului. Evenimentul s-a dorit a fi un prilej de a-i aduce cinstire Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, la care enoriașii au mare evlavie, dar și de îndrumare duhovnicească și mângâiere sufletească, prin rugăciune, cântare religioasă și cuvânt, spre a spori în credință și rugăciune.
Parohia Sântana de Mureș II a luat ființă în luna februarie a anului 2022, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și a credincioșilor din această parte a localității Sântana de Mureș, care și-au exprimat dorința edificării unui nou locaș de cult. Parohia este păstorită cu multă râvnă și dragoste în Hristos-Domnul de către părintele Mihai Dumitrescu, care deține și funcția inspector social în județul Mureș, în cadrul Eparhiei Alba Iuliei. Până la construirea locașului de cult al parohiei, programul liturgic-pastoral se desfășoară într-un paraclis ridicat în vara anului trecut, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu și cu osteneala credincioșilor. Preot Mihai Dumitrescu